Det gikk ikke helt som planlagt da Arbeiderpartiets Libe Riiber-Mohn skulle slå et slag for de nye elbåtene.
Etter en aldri så liten grunnstøting måtte skuespiller og danse-kjendis Kim-Daniel Sannes kaste buksene og hoppe ut i vannet for å få båten med Oslos varaordfører ut på dypt vann igjen.
Nå kommer elbåten
Elbil-salget har gått rett til værs de siste årene. Nå kommer elbåten. Foreløpig finnes det få båter på strøm her i landet, blant annet fordi det knapt finnes ladestasjoner.
TV 2 er på vannet sammen med en liten gruppe elbåt-entusiaster, blant dem Kim-Daniel Sannes. Tidligere skuespiller i Hotel Cæsar og sist sett i TV 2-programmet Skal vi danse.Nå jobber han i selskapet Nofuel, som blant annet markedsfører elsykler og elbåter. Han har stor tro på elbåten.
Kritisk til avgiftsfritak
- Dette er fremtiden. Det er mange fordeler; det er økonomisk, det er uten lukt og uten forurensning , sier Sannes.
Transportrådgiver i klimastiftelsen, Zero, Benjamin Myklebust understreker at dette er en del av det grønne skiftet som også trengs i maritim sektor.
Oslos varaordfører, Libe Rieber-Mohn kjører allerede elbil, og ivrer sterkt for flere elbåter.? Vi har 700 000 fritidsbåter i Norge i dag. Vi har 30 000 som har kjøpt elbil og blant mange av disse vil det nok føles gammeldags med dieselmotor og derfor naturlig å sjekke ut markedet for elbåt. Men dessverre har vi mistet et sterkt virkemiddel for å gjenta elbilsuksessen på sjøen, fordi vi har fått avgiftsfritak for påhengsmotorer, sier Myklebust.
- Dette er perfekt for indre Oslofjord, sier hun. Men hun innser at her trengs det ladestasjoner og vil jobbe for å få til økte lademuligheter ved sjøen.
- Oslo har en unik mulighet til å gå foran. Her er det mange fritidsbåter og mange bruker båten over korte avstander. Å få på plass et ladesystem for elbåter vil være helt avgjørende, sier hun.
Riiber-Mohn tror elbåt kommer til å bli populært fordi folk vil velge miljøvennlige løsninger, velge båter som ikke støyer og ikke har utslipp.
Hun viser til den teknologiske utviklingen som har gitt bedre elbiler og mener det samme vil skje med elbåter, slik at de som f.eks vil kjøre litt fortere til sjøs, snart vil få mulighet for det.
- Det er et eget avgiftsregime for elbiler, er dette noe båter også bør få?
- Ja, jeg synes absolutt det. Jo flere incentiver du får, jo lettere vil det være å velge elbåt. Det tror jeg kan bety mye.
- Snakker vi om store investeringer fra kommunens side?
- Ikke i første omgang. Det er få som i dag har elbåter, men jeg tror med noen flere ladestasjoner og godt samarbeid med båtforeningene , så kan vi få flere til å velge elbåter, slik vi har sett med elbiler.
Gikk på grunn
Utenfor Fornebulandet går det i et par knops fart. Toppfart for elbåten vi kjører er fem knop. Båten er 22 fot lang og taket kan heises opp og ned.
Midt under intervjuet med Zero-rådgiveren braser båten på grunn. Og den sitter bom fast. Det forsøkes staking og dregging, uten at båten vil flytte seg. Til sist tilbyr Kim-Daniel seg å hoppe ut i vannet for å dra båten av grunna. Først da rikker båten seg og kan skli videre, nesten lydløst. Både Riiber-Mohn og de andre i båten tar grunnstøtingen med godt humør.
Avhengig av utstyr og størrelse ligger elbåter i dag i prisklasser fra 300 000 og oppover. Det tar sju timer å lade opp elbåten på 22 fot, men da kan den kjøre i ti timer i strekk.
Liker du bloggen på facebook? Nei? Da kan du like den ved og klikke her!